Thaise massage op de tafel

Trad. Thaise Massage TTM op de tafel

TTM  werkt op basis van het stimuleren van de levensenergie “PRANA” door druk uit te oefenen op de  10 belangrijkste energie-lijnen. sen= 10 en sib= lijn  Deze lijnen  staan symbool  voor de duizenden energielijnen, die door en om ons heen stromen. Door op de juiste plaatsen de juiste druk op deze lijnen toe te passen, wordt de levensenergie terug in balans gebracht. Blokkades verdwijnen,  de totale energiestroom wordt gereguleerd, gestimuleerd en geactiveerd.

Op anatomisch niveau stimuleer je de bloedcirculatie, activeer je  de zenuwuiteinden en wordt de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam bevorderd. Kortom, de “sen sib” zijn de ankers van  de TTM, die traditioneel gezien  op de grond op een mat wordt gegeven. Dit werken op de mat maakt echter de Thaise massage zeer cultuurgebonden, ook al  biedt dat  meer mogelijkheden aan de gever het eigen lijf  in te zetten om het grote en gevarieerde arsenaal van massage-, strek- en rektechnieken toe te passen.

Gedurende de cursus TTM op tafel leer je  een ontspannings-massage geven op de tafel. In 6 dagdelen wordt geprobeerd je  veilige vaardigheden aan te reiken van uit de Traditionele Thaise massage, aangepast aan de westerse cultuur en  aan de conditie en wijze van werken van de westerse gever. Comfortabel voor zowel gever als ontvanger.

Bij deze vorm van  massage gebruik je duimen, vingers, handen, elleboog, arm, knie,  je gehele lijf als instrument. Waardoor je vrij intiem met de ontvanger omgaat. 4 belangrijke posities komen aan bod: de buikligging, rugligging, zijligging en zittend.

De cursus is een typische “hands-on”cursus: kort, bondig, intensief en vol.

Je hebt tijdens de cursusuren de tijd nodig om je te concentreren op je attitude, de demonstratie en het oefenen van de  technieken.

Er is maar weinig tijd voor  theorie. Je krijgt wel verwijzingen naar de literatuur en uiteraard een werkboek met een beetje theorie en veel praktijk.

Tijdens de cursus word je door de docente gecorrigeerd. Liever niet door de ontvanger; dit kan verwarrend zijn. De ontvanger ontvangt en laat alleen weten of de druk goed is. Houd echter voor ogen dat het belangrijk is om tijdens de les vooral  je attitude en de techniek te oefenen. Het juiste ritme en de goeie druk ontwikkel je gaandeweg, vooral door thuis veel te oefenen.

Beperk je tot de technieken en  het curriculum, die tijdens de cursus onderwezen worden. Andere technieken en curricula zijn uiteraard ook heel boeiend en goed, maar  nu niet aan de orde.

Belangrijke waarden als respect naar elkaar en met aandacht  werken zijn voorwaarden voor het welslagen van de cursus en de enig  juiste attitude voor het geven van een goeie Traditionele Thaise Massage. Tijdens de cursusdagen besteden we ook aandacht aan bepaalde bewegingen, ademhalingstechnieken en aan massage  gerelateerde meditatie oefeningen.

De cursus is gebaseerd op  de standaardlijnen en posities van het “Thai Massage Revival Project” gedurende 1985-1987.

Bij het masseren  voegen we bepaalde posities en bewegingen toe om mooiere overgangen te bewerkstelligen. Uiteraard is dit gebeurt  in consultatie met het Thai Ministry of Education Departement voor wat betreft het curriculum. En doorlopende training met de  leraar- monnik van de staf van TMC Thai Massageschool of Chiang mai; aan deze cursus is een wereldwijd erkend certificaat van 12 uur verbonden, een bouwsteen op weg naar de status van professionele Thai masseur, waar je driehonderd uur voor nodig hebt. Voor meer info. zie de website van de masageschool: www.tmcschool.com